Oscaroví akademici diskvalifikovali soundtrack k filmu Příchozí

15. 12. 2016
Islandský skladatel Jóhann Jóhannsson přišel o šanci získat Oscara za svůj původní hudební doprovod k filmu Příchozí režiséra Denise Villeneuva. Akademici tento týden jednoznačně odhlasovali, že soundtrack nesplňuje stanovené podmínky pro nominaci. Podle nich by hlasující byli příliš ovlivněni nepůvodní hudbou, která ve snímku přehlušuje Jóhannssonovy skladby.

Jóhannssonův soundtrack tak do jisté míry doplácí na svoji neokázalost. Přínos jeho hudebního doprovodu v tomto případě spočívá především v tom, že smazává hranici mezi filmovým soundtrackem a sound designem. Islanďan pro komorní sci-fi složil ambientní kompozice, v nichž se akustické zvuky smyčců a klavíru mísí se střípky vokálů a nejrůznějšími ruchy.

Emotivní pasáže v úvodu a závěru filmu oproti tomu podbarvuje známá neoklasická skladba Maxe Richtera On the Nature of Daylight, která se v minulosti objevila například ve snímku Prokletý ostrov režiséra Martina Scorseseho. V Příchozích dále zní také serenáda Antonína Dvořáka. Oscaroví akademici se shodli, že má tato nepůvodní hudba ve filmu příliš výraznou roli.

Stejný osud tento rok kromě Jóhannssona potkal i skladatelku Lesley Barber, která složila doprovod k filmu Místo u moře (Manchester by the Sea), a autory původní hudby k filmu Silence Martina Scorseseho.

Jóhann Jóhannsson má zatím na kontě dvě oscarové nominace za soundtrack ke snímkům Teorie všeho a Sicario. Islandský multiinstrumentalista v současnosti skladá hudbu k napjatě očekávanému sci-fi Blade Runner 2049, které opět režíruje kanadský filmař Denis Villeneuve.

Zpět

Sdílet článek