PAF se bude ptát, proč se dívat na zvířata

17. 11. 2016
Esejí britského publicisty a kritika umění Johna Bergera se inspiruje hlavní tematická sekce patnáctého ročníku Přehlídky filmové animace a současného umění. Stať s názvem Proč se dívat na zvířata? (Why Look at Animals?) vychází z předpokladu, že zvířata jsou součástí okruhu lidského okolí, "jsou nám podobná a zároveň nepodobná". Bergerovu esej budou reflektovat hosté letošního PAFu, mezi nimi například v současnosti jeden z nejvlivnějších hudebních producentů James Whipple aka M.E.S.H., který společně s americkým umělcem a animátorem Michaelem Guidettim vystoupí s projektem Decession Piece.

Z českého prostředí přijali výzvu na vytvoření originálních projekčních a instalačních událostí umělci Jakub Jansa, Matěj Smetana či Josef Mrva. K tematickým přednáškám byla přizvána polská teoretička animovaného filmu Olga Bobrowska, entomolog a filosof Stanislav Komárek, komiksový teoretik Pavel Kořínek či expertka na vizuální studia a tvorbu Johna Bergera Andrea Průchová.

Vedle projekcí klasických, kultovních i nových celovečerních snímků se zvířecí tematikou (Bambi, Syn bílé kobyly, Ming of Harlem) a animovaných pásem nejen pro dětské publikum bude jedním z výrazných momentů tematické sekce PAFu i festivalová premiéra filmu Červená želva holandského režiséra Michaëla Dudoka de Wita, který film v Olomouci osobně uvede. Jedná se o první celovečerní počin kultovního japonského studia Ghibli, který vznikl ve spolupráci s evropskou produkcí.

Součástí PAFu bude opět soutěžní sekce Jiné vize, ve které, podle jejího letošního kurátora Karla Císaře, tvůrci "všichni bez výjimky reflektují svou situaci umělkyň a umělců v době extrémní konektivity a disponibility." Sekce Film Labor, připravená přizvanými externími dramaturgy a stálými spolupracovníky PAFu Alexandrou Moralesovou a Georgym Bagdasarovem, představí současnou experimentální tvorbu v rámci činnosti filmových laboratoří spravovaných samotnými umělci – tzv. artist-run film labs. A pravidelná sekce „Aport“ přiblíží aktuální podoby animace (nejen) na domácí scéně, ať už v podobě prezentace autorských děl, projektů a připravovaných snímků, nebo vyvíjených počítačových her či aplikací.

PAF tento rok tradičně proběhne v Uměleckém centru Univerzity Palackého UC UP Konvikt a dalších místech Olomouce v termínu 1. - 4.12.

Zpět

Sdílet článek