Na Mezipatrech zvítězil portugalský Ornitolog

10. 11. 2016
Hlavní cenu pro nejlepší celovečerní film na sedmnáctém ročníku QFF Mezipatra získal snímek Ornitolog. Film renomovaného portugalského režiséra Joãa Pedra Rodriguese vypráví o netradiční cestě samotářského ornitologa Fernanda, který po nehodě svého kajaku prožije v hlubokých lesích transformativní dobrodružství. Porota, ve které zasedli interní doktorandka Ústavu filmu a audiovizuální kultury FFMU v Brně a filmová publicistka Šárka Gmiterková, kanadský režisér a fotograf Bruce LaBruce, a umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och, podle svého vyjádření cenu udělila "za to, jak odvážně propojuje sexuální fetiše a spirituální transcendenci, za jeho vizuálně strhující zobrazení přírody, která tu funguje jako jedna z klíčových postav filmu, a za směsici komplexního a inovativního filmového jazyka a nečekaného smyslu pro ironii." Ornitolog se již dříve prosadil v hlavní soutěži letošního festivalu v Locarnu, kde portugalskému autorovi vynesl cenu za režii.

V soutěži krátkých filmů na Mezipatrech uspěl snímek norského režiséra Henrika Martina Dahlsbakkena Díky za všechno o dvou stárnoucích mužích, kteří spolu prožili dlouhý a šťastný život a nyní čelí faktu, že jeden z nich brzy zemře. Studentskou porotu si film "získal svou lidskostí a civilností." Zvláštní uznání obdržel krátký film Raniya dánské režisérky Sidsel Møller Johnsen, který zachycuje niterný svět hlavní hrdinky prožívající svou první lásku.

Festival Mezipatra bude po skončení pražské části programu pokračovat v Brně, kde již v pátek 11. listopadu proběhne slavnostní zahájení v Univerzitním kině Scala. Tak jako v Praze zahájí přehlídku rakouský snímek Kocour.

Zpět

Sdílet článek