Gilliamův Don Quijote má opět problémy, na film nejsou peníze

5. 10. 2016
Boj Terryho Gilliama s větrnými mlýny nekončí, jeho smolný projekt The Man Who Killed Don Quixote (Muž, který zabil Dona Quijota) se opět potýká s komplikacemi. Natáčení, které mělo začít zkraje října, musí být odloženo z důvodu nedostatku financí. Podle Gilliama selhal renomovaný portugalský producent Paulo Branco, kterému se nepodařilo včas zajistit potřebné peníze.

Gilliam, jehož snímek o Donu Quijotovi si vzal pod křídla Amazon, již stihnul obhlédnout natáčecí lokace a obsadit do hlavních rolí Adama Drivera, Michaela Palina a Olgu Kurylenko. Hrdinou má být arogantní mladík Toby Grisoni, který objeví starou kopii svého studentského filmu o Donu Quijotovi a vydá se navštívit španělskou vesnici, kde snímek kdysi natáčel. Na místě ale zjistí, že jeho produkce měla na odlehlou vísku tragický dopad.

Děj Gilliamova filmu tak zjevně bude reflektovat útrapy, které režisér s tímto prokletým projektem zažil v minulosti. Vše odstartovalo nešťastné natáčení z roku 2000, během nějž štáb kromě jiného zaskočila potopa, představitel hlavní role Jean Rochefort onemocněl a ke všemu se přidaly obligátní problémy s financováním. O této filmařské katastrofě dokonce vznikl dokument Ztracen v La Mancha.

Terry Gilliam se však nevzdává. "Jedeme dál. Tenhle film pořád žije," režisér bojovně prohlásil minulý čtvrtek v rozhovoru pro BBC Radio 2. Loňské plány uvést hotový snímek v květnu v Cannes možná budou vzhledem ke zdržení muset jít stranou, ale v souvislosti celé donquijotské anabáze by to byla jen malá kaňka.

Zpět

Sdílet článek