"Žijeme ve věku občanské žurnalistiky," tvrdí Laura Poitras

24. 9. 2016
Americká dokumentaristka Laura Poitras tento týden se svými partnery spustila nové internetové stránky projektu Field of Vision, který si dává za cíl vypovídat o událostech z celého světa a upozorňovat na globální problémy. Režisérka, kterou nejvíce proslavil snímek Citizenfour o Edwardu Snowdenovi, tak pokračuje ve svojí snaze upozorňovat formou dokumentárního filmu na palčivé problémy dneška.

Ve spolupráci s magazínem The New Yorker nyní server zveřejnil krátký snímek Speaking is Difficult, který reaguje na letošní případy masové střelby v americkém Orlandu a Dallasu. Web dále obsahuje například šestidílnou sérii The Journey o syrských uprchlících a jejich útěku ze země. K brzkému uvedení se na Field of Vision připravuje dokument o loňských historických volbách v Myanmaru nebo film Gatekeeper o japonském policistovi ve výslužbě, který zabraňuje sebevrahům ukončit svůj život skokem z útesu.

"Jsme zřejmě první zpravodajskou organizací, která se rozhodla soustředit výhradně na informování obrazem," uvedla Laura Poitras v rozhovoru pro magazín Indiewire. Podle dokumentaristky jsou to právě obrazy, v tomto případě dokumentární filmy a videa, které mají moc přitáhnout k problému potřebnou pozornost, jako se to podařilo už například fotografiím z mučení zajatců v íránské věznici Abú Ghrajb. Ppitras si však zároveň myslí, že "tradiční" média těmito obrazy až příliš často chtějí lacině šokovat.

Součástí Field of Vision je nově také platforma SecureDrop, kterou může využít kdokoli k bezpečnému zveřejnění audio/vizuálních materiálů, o nichž se jejich autor domnívá, že jsou zpravodajsky důležité a pozoruhodné. "Žijeme ve věku občanské žurnalistiky, která dnes často prosakuje do mainstreamových médií. Je to ale nesmírně zajímavé i pro nás dokumentaristy" dodává Poitras. Projekt Field of Vision nyní vstupuje do svého druhého roku fungování.

Zpět

Sdílet článek