Po Evě Nové připravuje režisér Škop snímek o xenofobii

20. 7. 2016
Slovenský režisér Marko Škop chystá další hraný film. Snímek s pracovním názvem Budiž světlo bude pojednávat o tom, jak běžný člověk nevědomky přispívá ke xenofobním náladám ve společnosti. Zprávu zveřejnil server Cineuropa.

Tematicky Škopův nový projekt připomene letošní ponuré drama Petra Václava Nikdy nejsme sami, v němž obyvatelé bezejmenné pohraniční vesnice bezohledným jednáním vzájemně ovlivňují svoje osudy. Příběh filmu Budiž světlo se ale oproti Václavovu titulu více zaměří na jednoho protagonistu, slovenského gastarbeitera, který za prací dojíždí do Německa. Konflikt vznikné poté, co se hrdina dozví, že jeho dospívající syn je členem neonacistické skupiny a čelí obviněním ze šikanování a vraždy svého spolužáka. "Korektnost je pro mě slovo, které má význam. Existují hodnoty, které přesahují jedince a jeho strachy nebo frustrace," nastínil svoji vizi režisér.

Marko Škop prorazil na mezinárodní scénu jako dokumentarista, když svůj film Osadné promítal mimo jiné na festivalu v Amsterdamu a získal za něj cenu pro nejlepší dokument v Karlových Varech. Svoje zkušenosti s nonfikční tvorbou pak uplatnil také ve svém dramatu Eva Nová o stárnoucí herečce, s nímž loni uspěl na přehlídce v kanadském Torontu. V současnosti Škop rešeršuje svůj nový film v Bavorsku a zároveň píše scénář, který plánuje dokončit zkraje příštího roku. Podobně jako se svým posledním snímkem se autor chce zúčasnit evropských tréninkových programů a film Budiž světlo vytvořit ve spolupráci se zahraničními experty. Samotné natáčení by mělo proběhnout na přelomu let 2017/2018.

Zpět

Sdílet článek