Pražskou FAMU povede nový děkan Zdeněk Holý

9. 2. 2016
Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění bude v následujícím čtyřletém období řídit nový děkan Zdeněk Holý. Do funkce jej ve včerejším tajném hlasování navrhl Akademický senát FAMU. Holý tak ve funkci vystřídá Pavla Jecha, který byl v čele fakulty od roku 2008.

Zdeněk Holý (*1974) je scénárista a producent. Jako autor námětu a producent se podepsal například pod dokumentární film Danielův svět (2014). V minulosti působil jako ředitel Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze nebo jako šéfredaktor Cinepuru.

Ve své kandidátské koncepci Holý zdůraznil nutnost kultivovat teoretické myšlení orientované na praxi. Rozvíjení takového typu myšlení podle něj povede k větší kvalitě výuky a k důkladnějšímu rozmýšlení tvůrčích postupů. Mezi své priority Holý dále zařadil zvýšenou orientaci na televizní tvorbu nebo vymýcení posledních zbytků sexismu.

Vedle Holého se o post děkana FAMU mimo jiné ucházel i Marek Hovorka. Současný ředitel MFDF Jihlava sice získal nejvyšší podporu mezi studenty i některými pedagogy, ale od senátorů nakonec dostal jeden z celkových devíti hlasů. Tři hlasy obdržel Jiří Vlach, pedagog FAMU z katedry produkce.

Zpět

Sdílet článek