Hvězdné války trhají rekordy. Vydělaly již přes miliardu dolarů

28. 12. 2015
Sedmá epizoda Star Wars je v současnosti držitelem již více než desítky finančních rekordů. Snímek s podnázvem Síla se probouzí pokračoval ve vysokých tržbách i během vánočního víkendu a celosvětově překonal hranici miliardy dolarů.

Miliardovou hranici přitom nové Hvězdné války pokořily rychleji než jakýkoli jiný film v historii. Trvalo jim to pouze dvanáct dnů, zatímco předchozí držitel rekordu, letošní Jurský svět, potřeboval dnů třináct. V obou případech jde o sequely, které lze zároveň považovat i za svého druhu remaky velmi populárních blockbusterů - Jurského parku (1993) a původní trilogie Star Wars (1977 - 1983). Sedmé Hvězdné války se mimo jiné staly i prvním filmem, který během jediného dne utržil více než 100 milionů dolarů.

Film Síla se probouzí rovněž významně přispěl k tomu, že pro kina se letošní vánoční víkend stal vůbec nejvýdělečnějším v historii. Dosud tento titul držel rok 2009, kdy se okolo Vánoc v kinech potkal 3D spektákl Avatar s prvním dílem Sherlocka Holmese v režii Guye Ritchieho. Tehdy příjmy za lístky dosáhly téměř hranice 270 milionů dolarů.

Pokud divácký zájem o sedmou epizodu Star Wars vydrží i po novém roce, může film reálně atakovat hranici dvou miliard dolarů. Nad tento mezník se dosud dokázaly vyšplhat pouze dva snímky Jamese Camerona, Titanic a již zmiňovaný Avatar.

Zpět

Sdílet článek