Na Berlinale míří sci-fi Jeffa Nicholse i dokument Michaela Moora

11. 12. 2015
Pořadatelé MFF Berlinale dnes oznámili prvních pět titulů z hlavní soutěže nadcházejícího 66. ročníku. O ceny se bude ucházet nový film amerického režiséra Jeffa Nicholse Midnight Special. Sci-fi drama vypráví o celonárodním honu na chlapce s nadpřirozenými schopnostmi a jeho rodiče. Role otce a matky ztvární Michael Shannon a Kirsten Dunst. Nichols debutoval dramatem Take Shelter (2011), které na MFF Cannes vyhrálo Gran Prix v rámci Týdnu kritiky.

Hvězdně obsazený snímek přiveze v únoru do Berlína britský divadelní režisér a producent Michael Grandage. Ve filmu Genius, portrétujícím složitý vztah spisovatele Thomase Wolfa a editora Maxe Perkinse, se představí Colin Firth, Jude Law a Nicole Kidman.

Do hlavní berlínské soutěže se znovu podívá také kanadský tvůrce Denis Côté, který do svého nového filmu Boris sans Béatrice obsadil i Denise Lavanta. Quebecký režisér získal v roce 2013 na festivalu cenu Alfreda Bauera za snímek Vic + Flo Saw a Bear. Pětici zveřejněných filmů uzavírá dokument Alexe Gibneyho Zero Days a německá koprodukce Alone in Berlin s Brendanem Gleesonem a Danielem Brühlem v hlavních rolích.

Do sekce Berlinale Special byl zařazen nový počin provokativního dokumentaristy Michaela Moora nazvaný Where To Invade Next nebo další dokument The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger, na němž se režijně podílela i Tilda Swinton.

66. Berlinale proběhne v termínu 11. - 21. 2. 2016. Zahájí jej komedie bratří Coenů Ave, Caesar!

Zpět

Sdílet článek