Sluneční bůh filmu a malby / Mr. Turner

2. 7. 2015 / Antonín Tesař
zoom
Placený

Nový snímek Mikea Leigha Mr. Turner věnovaný věhlasnému britském romantickému malíři devatenáctého století Williamu Turnerovi nevyhnutelně obsahuje scénu, ve které si umělec nechává pořídit vlastní fotografii. Stejně očekávatelná je i jeho profesionální obava z nového vynálezu. Když obsluha fotoaparátu přizná, že přístroj zatím nedokáže pořizovat barevné snímky, Turner zamumlá, že by bylo nejlepší, kdyby to tak zůstalo co nejdéle. Právě tuto scénu můžeme vzít jako určitý klíč k celému filmu.

Na jednu stranu přebírá zjednodušující, ale populární mýtus o tom, že vynález fotografie sebral malířům jejich živnost, protože si přivlastnil jejich doménu vizuální reprodukce skutečnosti. Na druhou stranu stejná scéna otevírá téma, které silně rezonuje napříč celým snímkem, totiž otázku vztahu filmového obrazu a malby.

Turner klade muži, který obsluhuje fotoaparát, řadu dotazů týkajících se optických vlastností přístroje, jež prozrazují, že oba diskutující mají o těchto technologiích velké znalosti. Není divu, protože médiem, které vyznačuje společné i rozdílné znaky fotografie a výtvarného umění, je právě světlo. 

Pryč s intelektuály

Scéna u fotografa vystihuje celý film i v tom, že je plná hlubokých rozporů....

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Kam směřuje filmová kritika

100 / červenec 2015
Více