Pomozte dokončit dokument o Kurtu Vonnegutovi

12. 2. 2015
Americký režisér Robert B. Weide se prostřednictvím crowdfundingové kampaně na webu Kickstarter pokouší získat čtvrt milionu dolarů na dokončení svého dokumentu o Kurtu Vonnegutovi. Kromě postprodukčních prací zbývá pořídit několik rozhovorů a natočit místa, která souvisejí s životem slavného spisovatele.

Film s názvem Kurt Vonnegut: Unstuck In Time vzniká již 33 let. Weide poprvé oslovil Vonneguta v roce 1982 a původně plánoval projekt dokončit během jednoho roku. Potíže s financováním ale zabránily samotnému natáčení, jehož začátek se tak oddálil o šest let. Během filmování se z Weideho a Vonneguta stali blízcí přátelé, což nakonec v dokumentaristovi vzbudilo pochybnosti ohledně objektivity výsledného snímku. Weide proto do natáčení zapojil svého kolegu Dona Argotta, jehož čerstvý, distancovaný pohled vnesl do projektu novou perspektivu. S Argottovou účastí se z filmu stal nejen dokument o Vonnegutovi, ale také výpověď o spisovatelově vztahu s Weidem. Tato poloha má odpovídat způsobu, jakým sám Vonnegut interagoval s fiktivními postavami ve svých vlastních knihách.

Weide v posledních letech natočil například dokument o Woodym Allenovi (2012) nebo romantickou komedii Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám (2008). Napsal také scénář k filmové adaptaci Vonnegutova románu Matka noc (2008).

V rámci aktuálně probíhající crowdfundingové kampaně tvůrci dokumentu o Vonnegutovi zatím vybrali přes 62 tisíc dolarů. Mezi odměnami pro dárce se objevil například oběd s Vonnegutovým fanouškem, režisérem Juddem Apatowem nebo rekvizity z filmu Matka noc.

Zpět

Sdílet článek