Zlatého medvěda získal čínský neo-noir

16. 2. 2014

Hlavní cenu na 64. Berlinale vyhrál čínský snímek Bai Ri Yan Huo (Black Coal, Thin Ice). Kriminální drama režiséra Diao Yinana, v němž bývalý policista vyšetřuje záhadné sériové vraždy, vychází z tradice klasických noirů, ale současně přibližuje život obyčejných lidí na čínském venkově. Za herecký výkon v hlavní roli tohoto snímku byl Stříbrným medvědem oceněn také Liao Fan.

Velkou cenu poroty získal zahajovací film letošního berlínského festivalu, Grandhotel Budapešť Wese Andersona, který vstupuje do českých kin již 13. března.

V následujících měsících se nepochybně bude mluvit také o držiteli Stříbrného medvěda za režii, Richardu Linklaterovi, jenž se svým časosběrným dramatem Boyhood nakonec s nejvyšším průměrným skóre opanoval i hlasování filmových kritiků festivalového vydání časopisu Screen.

Cenu Alfreda Bauera, kterou obvykle dostávají rozporuplně přijímané snímky, udělila porota vedená americkým producentem Jamesem Schamusem poslednímu filmu Alana Resnaise Aimer, boire et chanter (Life of Riley). Resnaisův film předtím získal cenu kritiků FIPRESCI.

O úspěchu asijských filmů v letošní berlínské soutěži svědčí také cena pro japonskou herečku Haru Kuroki za výkon v hlavní roli filmu Chiisai Ouchi (The Little House) a Stříbrný medvěd za kameru pro další čínský film Tui Na (Blind Massage).

Zpět

Sdílet článek