Osamělá dívčí dospívání / Rané filmy Jane Campion

7. 5. 2024 / Jana Bébarová
téma
Placený

Ústřední pozici v tvorbě Jane Campion zaujímá stále snímek Piano, s nímž si mnozí spojují klíčový obrat v její kariéře. Méně pozornosti se dostává filmům, které mu předcházely. V krátkých studentských filmech nebo prvních celovečerních snímcích, s nimiž režisérka slavila i své první mezinárodní úspěchy, se přitom již začaly objevovat typické prvky poetiky Jane Campion.

K nejpříznačnějším rysům rukopisu Jane Campion patří rebelující postavy, jež tvrdošíjně vzdorují společenským normativům a příkazům autorit. Mívají tendence uzavírat se do svých vnitřních „vlastních pokojů“ a nechápající okolí je pro jejich rozporuplnou jinakost a emocionální křehkost vnímá jako vyšinuté. Již ve svých raných filmech prokázala režisérka cit pro observaci všednodenních, intimních a někdy až banálních situací, v nichž se tyto bytosti (z valné většiny ženy) nacházejí, a mezilidských interakcí, jimž jsou vystavovány.

Empatickou schopnost ponořit se do nitra postav a audiovizuálně ho zpřítomnit ve filmu lze chápat jako odraz studia antropologie, ze kterého Jane Campion získala v roce 1975 svůj první vysokoškolský titul. Na hloubání nad člověkem jako sociální a kulturní bytostí navázala studiem výtvarného umění (nejprve v Londýně a pak v Sydney), které ji...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jane Campion

152 / květen 2024
Více