Flesh / Může být kluk tak přitažlivý?

6. 5. 2024 / Lukáš Skupa
flashback
Placený

– Ve snímku Flesh jste oblečen méně než jakýkoli jiný herec ve filmu, který můžeme vidět veřejně. Měl jste potíže s překonáváním studu ?

– Ne.

(devatenáctiletý Joe Dallesandro v rozhovoru pro magazín AfterDark)

 

Film Flesh natočil v roce 1968 Paul Morrissey pod záštitou Andyho Warhola. Jeho pohled do všedního dne pouličního prostituta byl ve své době natolik kontroverzní, že na jednu z veřejných projekcí v Londýně dorazila policie a film zabavila. Snímek se zapsal do dějin americké kinematografie jako první dílo v širší distribuci, ve kterém se stal středem pozornosti nahý muž. Klíčem k pochopení výjimečnosti tohoto počinu může být představitel hlavní role Joe Dallesandro – zřejmě první filmový herec, jehož proslavila nahota.

Od porna k Warholovi

Filmu porozumíme lépe v návaznosti na americkou gay pornografii šedesátých let, jež se při zpětném pohledu může zdát zcela „nevinná“. Tehdejší trh se snímky, kterým by dnes lépe slušelo označení homoerotické, zásadně ovlivnil fotograf a filmař Bob Mizer. Jeho proslulý magazín Physique Pictorial následovaly další podobné časopisy, které už v padesátých letech ztělesňovaly neoficiální gay kulturu, pěstovaly kult...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jane Campion

152 / květen 2024
Více