Od nástrojů k asistentům/ Velká filosofická revoluce

21. 2. 2024 / Andrea Slováková
téma
Placený

Sociolog Anthony Giddens psal již ve vztahu k modernitě o sílící nutnosti důvěry v abstraktní mechanismy – nevíme sice, jak fungují, ale věříme, že specializovaná znalost zajistí jejich provoz (představme si například letadlo). S umělou inteligencí se však způsob fungování používaných nástrojů a postupů mnohem víc vzdálil možnostem lidského porozumění. Pozice umělé inteligence se v poslední dekádě posunula od „pouhých“ nástrojů, jejichž fungování zahrnuje strojové učení, k autonomně pracujícím asistentům, kteří se stávají spoluautory.

Při debatách o výstupech s podílem umělé inteligence se především v popularizačních textech často používá antropomorfní jazyk. Může být nápomocný, ale také zavádějící – charakterizuje však aktuální napětí. Jsme fascinováni a/nebo vystrašeni tím, v čem umělá inteligence dohání či může předstihnout tu lidskou (třeba v zaměstnáních může podle posledních průzkumů dokonce nahradit přibližně čtyřicet procent pracovních pozic).Zároveň zažíváme znejistění, zmatení či až frustraci z toho, jak umělá inteligence funguje a co všechno naopak nezvládne.

Co vlastně různé umělé inteligence ve vztahu k filmu umějí? Zjednodušeně, avšak nepřesně by se dalo říct, že všechno. Existují nástroje i asistenti pro každou z tvůrčích fází:<...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je součástí placeného předplatného Cinepur.
Přečíst si jej můžete po zakoupení předplatného nebo daného čísla časopisu.

Chci předplatné Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film a umělá inteligence

151 / únor 2024
Více