Renesance studia Disney / Nové technologie versus konvence

20. 12. 2022 / Eliška Děcká
téma
Placený

Léta 1989–1999 bývají v historii studia Disney považovaná za dobu tzv. renesance (Disney Renaissance). Během tohoto „znovuzrození“ vzniklo deset celovečerních filmů. Mnoho z nich studio už tehdy v propagačních kampaních označovalo za tzv. okamžité klasiky (instant classics). Snažilo se je postavit po bok titulů jako Sněhurka a sedm trpaslíků, Dumbo či Bambi z kritikou nejoceňovanějšího období studia „formalismu“ třicátých let, k němuž se renesance studia Disney chtěla do značné míry vrátit.

Oslavné názvosloví i optimistická interpretace renesance studia Disney jde ruku v ruce s nejčastější dějinnou reflexí ve smyslu „estetického a obchodního růstu studia“. Velkou roli v této až příliš zjednodušené (dez)interpretaci hraje přetrvávající a do značné míry nekritický pohled amerických historiků na fenomén Disney.

Na jedné straně je nepopiratelné, že devadesátá léta zachránila studio po finanční stránce. Všechny tehdy vyprodukované filmy (až na jednu výjimku, o níž bude řeč později) měly oproti minulé dekádě výrazně vyšší návštěvnost v kinech a také zisky z merchandisingových produktů. Argumentace ekonomickými ukazateli je nejspíš i hlavní důvod, proč pojem renesance studia Disney vůbec vznikl. Ve stínu tabulek výnosů se...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Devadesátky

144 / prosinec 2022
Více