Mastermind úniku / Korzet

1. 4. 2023 / Jarmila Křenková
kritika
Placený

Pseudoromantický mýtus o nespoutané císařovně Sisi násilím přesazené ze svobodomyslného Bavorska do upjaté Vídně zakořenil ve středoevropském prostoru ještě za Alžbětina života. Měl sílu spojovat příznivce i odpůrce monarchie. Pro první zosobňovala bavorská princezna nedostižný idol, který souzněl s ideologií rakouského radostného člověka, jenž propojuje německou disciplínu s empatií a vášněmi ostatních národů podunajského mocnářství. A pro ty druhé zase představovala rebelku a přirozenou spojenkyni uvnitř atrofujícího režimu. 

Obrazy ze života milované císařovny dodnes plní knihovničky příznivců biedermeierovské idyly i výlohy cukráren od Salcburku po Budapešť. Do své nejzrůdnější podoby ovšem toto pojetí metastázovalo v kýčovitých melodramatech Ernsta Marischka z padesátých let, v nichž Romy Schneider v roli Sisi krmí bezbranné koloušky a na rybářský vlasec uloví švarného Františka Josefa. S různými podobami onoho mýtu pracuje režisérka Marie Kreutzer ve svém pojetí příběhu císařovny Alžběty ve filmu Korzet, ale jen proto, aby s nimi vzápětí „vyrazila dveře“. 

Autorských revizionistických životopisů, v nichž se vypráví o dobových celebritách bez nároku na jedinou pravdu, vzniká poslední dobou stále více. Filmy Pabla...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jasudžiró Ozu

146 / duben 2023
Více