Zábavný – punkový, ale málo / Seriál Pistol a jeho hudba

5. 12. 2022 / Jiří Špičák
soundtrack
Placený

John Lydon, zpěvák skupiny Sex Pistols a dnes už jedna z britských hudebních institucí, od začátku bojoval proti vzniku šestidílné minisérie Pistol. Nechtěl, aby se hudba kapely v díle režiséra Dannyho Boylea vůbec objevila. Soud s bývalými spoluhráči ale prohrál, seriál vzniknul a od začátku tým kolem něj navíc mohl díky Lydonovu odmítnutí operovat s tím nejlepším možným marketingovým nástrojem. Kdo by nechtěl vidět seriál, na který plive samotný Johnny Rotten? 

Seriál natočený na motivy autobiografické knihy kytaristy Stevea Jonese nazvané Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol ale nakonec není „middle-class fantasy“ (fantazie tvůrců ze střední třídy), jak jej nazval Lydon, ale ani revoluční zářez, který by měl znovu nastartovat zájem o Sex Pistols. Ze všeho nejvíc je poměrně klasickým odvyprávěním mytologicko-rockového příběhu, jenž navzdory cílení na mladší a nepoučené publikum nakonec zaboduje spíše u pamětníků. A to jak u těch, kdo vzpomínají na dobu samotných Sex Pistols, tak milovníků raných filmů Dannyho Boylea z devadesátých let. 

Boyle společně se scenáristou Craigem Pearcem měli k dispozici výjimečnou historickou látku. U Sex Pistols totiž figurují všechny rockové archetypy: chaotický...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Devadesátky

144 / prosinec 2022
Více