Normalizovaný český strach / Oběť

6. 2. 2023 / Kamila Dolotina
kritika
Placený

Michal Blaško stihl do třiatřiceti let prezentovat své studentské filmy v Cannes i San Sebastianu. Jeho televizní tvorba měla premiéru na Berlinale, debut v Benátkách a prvotina byla vyslána na Oscary. Stranou potěšitelné – leč zavazující–řady vavřínů se jeho filmografie vyznačuje nesamozřejmou schopností dráždit morálně naléhavými dotazy. Otázka „a co byste dělali vy?“ se při sledování Blaškova nového filmu Oběť vkrádá s neodbytnou úpěnlivostí.

Na příběh matky otřesené násilnickým útokem na svého jediného syna se snadno napojuje nejen rodičům. Irina je právě na Ukrajině, když se dozvídá, že její syn skončil s těžkým zraněním na jednotce intenzivní péče. Neprodleně se vydává za ním, ale na hranicích s unijním rájem, kde našla svůj nový domov, ji zbrzdí závada autobusu. Ta je jen předzvěstí mnohem závažnějšícch poruch, které jde – oproti autobusu – opravit mnohem hůř. Už proto, že jejich podstata je podivně unikavá.

Všechno je tu totiž jinak, než se zdá. Fakta neodpovídají realitě a úmysly zase deklarovanému účelu. Motivace jednání všech postav mají kromě své oficiální vesměs šlechetné podoby ještě skrytý – povětšinou zištný – podtext. Množství kamarádů, kteří za Igorem do nemocnice zprvu přicházejí, se rozplyne, jakmile si s ním...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

True Crime

145 / únor 2023
Více