Bílý lotos a renesance seriálové znělky

6. 2. 2023 / Aneta Martínková
soundtrack
Placený

Úvodní skladbě Renaissance z amerického seriálu Bílý lotos se ani několik týdnů po premiéře posledního dílu série z dílny HBO nejde vyhnout. Zní z příspěvků na sociálních sítích – tiktokeři nabízejí své coververze zahrané na harfu nebo housle – i v tanečních klubech a na koncertech rockových kapel. Její všudypřítomnost připomíná trochu upozaděné téma televizního byznysu – historii výrazných seriálových znělek. Která éra znamenala jejich vzestup a která pád? A v čem je aktuálně úřadující královna úvodních skladeb tak okouzlující?

Tématu znělek u amerických seriálů se v roce 2016 věnoval ekonomický magazín Mint. Změny v jejich významu spojuje především s proměnami byznys modelův televizním průmyslu v průběhu let. Za jejich zlatou éru označuje především přelom osmdesátých a devadesátých let, který se nesl v duchu akčních seriálů i nástupu sitkomů nebo takzvané quality TV.

Příkladem za všechny může být úvodní skladba Woke Up This Morning od britské skupiny Alabama 3 ze ságy Rodina Sopránů, která se vysílala mezi lety 1999–2007. Ta ukazuje na nečekaný druhý život, jenž skladbám použití v seriálech někdy přineslo. Píseň kombinující prvky ostrovního trip hopu a amerického...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

True Crime

145 / únor 2023
Více