Nejnovější filmy ze střední Evropy a procházka s Polańskim

1. 11. 2022

Výběr z aktuální filmové produkce Česka, Slovenska, Polska a Maďarska nabízí 9. ročník festival 3KinoFest, který se uskuteční od 9. do 18. listopadu v Městské knihovně v Praze. Festival nabídne osmnáct soutěžních snímků. Spojuje je mimo jiné to, že reflektují aktuální dění ve středoevropském prostoru.

Českou kinematografii letos zastupuje například novinka Beaty Parkanové Slovo. Slovenskou Světlonoc v režii Terezy Nvotové, maďarskou debut dvojice Cristina Grosan a Nóra Rainer-Micsinyei Dobré věci stojí za pláč. V program je i nejnovější film polského režiséra Jerzy Skolimowského Íá, který za sebou má úspěšnou premiéru v Cannes a Polsko jej vybralo jako svého kandidáta o nominace na cenu Oscar.

Doprovodný program nabídne například projekci dokumentárního snímku Polański, Horowitz Hometown. Mateusz Kudła a Anna Kokoszka-Romer v něm sledují fotografa Ryszarda Horowitze a režiséra Romana Polańského na jejich cestě rodným Krakovem po stopách jejich válečných prožitků. Ryszard Horowitz bude hostem na české premiéře filmu a následné diskusi, která se koná 9.11. V Pasáži u Nováků pak bude k vidění výstava fotografií Oldřicha Škáchy, dvorního fotografa Václava Havla. Barrandov Studio připravilo výstavu kostýmů a rekvizit z filmu Pan Tau (rež. Jindřich Polák).

Celý program festivalu zde

Zpět

Sdílet článek