Ročník zavřených očí / MFF Karlovy Vary

19. 8. 2022 / Petra Chaloupková
report
Placený

Každý filmový festival mezinárodního formátu je z principu elitářskou záležitostí. Snaží se nabídnout program těch nejlepších filmů nejvěhlasnějších autorů, pochlubit se účastí těch nejzářivějších hvězd, získat pozornost těch nejmovitějších sponzorů. Vytváří chráněnou kreativní dílnu, v níž se na zúženém území koncentrují dobové trendy a nálady uvnitř i vně audiovizuálního průmyslu. Tyto jednotlivé zlaté klícky prestižních festivalů se pak liší cenností drahých kovů, z nichž jsou klece vyrobeny, a vzdáleností mezi dílčími mřížemi, která určuje, co všechno projde dovnitř a co se prodere ven – která událostí zdvižená témata se otisknou do okolního světa a které společenské debaty dokážou zasáhnout festivalové dění zevnitř.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech by po letošním 56. ročníku dle této metafory vypadal asi jako kočičím zlatem pozlacená a velikostně průměrná klec s příčkami tak blízko u sebe, že sotva propustí paprsek světla, natož pak jakékoli komplexnější materie.

KVIFF vzhledem k interaktivnímu vztahu s veřejným míněním a současností letos nestál před jednoduchým úkolem. První plnohodnotný postcovidový ročník přehlídky s dlouhodobými ambicemi zajistit výstavní prostor pro kinematografii východní a střední Evropy...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Adaptace

142 / srpen 2022
Více