Od všeho trochu moc najednou / Všechno, všude, najednou

19. 8. 2022 / Antonín Tesař
kritika
Placený

V našem zapadlém koutě multiverza vytvořila filmová společnost A24, známá především jako producent hororů, které se s větším či menším úspěchem snaží tvářit umělecky, svou vlastní verzi výstředních metafyzických komedií po vzoru tvůrců jako Michel Gondry nebo Charlie Kaufman.

Vyprávěla o tom, že ve veškerenstvu, do nějž se kromě našeho světa počítají i alternativní reality, je naše existence ještě o něco bezvýznamnější a absurdnější než v kosmickém plánu, kde je univerzum jen jedno. Ve skutečnosti to ale byl zase jen další z mnoha a mnoha filmů o rodině v krizi a o tom, že když se k sobě budeme chovat hezky a nebudeme se příliš trápit trudnými horizonty naší existence, budeme častěji zakoušet pocity blaha, lásky, a dokonce životního naplnění. Z hlediska našeho světa, a tím spíš z hlediska multiverza, to bylo samozřejmě dílo zcela bezvýznamné.

Jeho tvůrci Daniel Kwan a Daniel Scheinert (mají za sebou komedii Švýcarák) se navíc v naší verzi reality museli potýkat s tím, že se multiverzum poslední dobou stalo atraktivním tématem. V jednom rozhovoru se dokonce nechali slyšet, že je znejistěla premiéra komiksového filmu Spider-Man: Paralelní světy<...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Adaptace

142 / srpen 2022
Více