Michaela Pavlátová / K čemu to všechno?

20. 6. 2022 / Michaela Pavlátová
kamera-pero
Placený

Co? O čem, o kom? Jak? Komu, pro koho? Proč?

Když jsem začínala, byly mé odpovědi jednoduché: Animovaný film. O mně, o nás. Nejlépe jak dokážu. Pro mě, pro nás. Protože můžu a chci. Měla jsem nápad, rozpracovala jsem ho, vytvořila film a jelo se dál. Kdyby se film nepovedl, udělá se další. Život byl nekonečný.

V poslední době vidím obrysy života (i práce) konkrétněji. Více se rozmýšlím, více váhám. Mám zkušenosti. Uvědomuji si sumu práce, času, prostředků, uvědomuji si risk. Viděla jsem mnoho filmů, byla v mnoha porotách, učím. Jsem zvyklá posuzovat filmy. Jsem sama sobě porotou. Hodnotím své nápady na budoucí filmy střízlivě. Tohle už bylo. Tohle by šlo, ale bude to jen ok film. Nechce se mi dělat ok filmy. Zapomenout tak na všechno, co „vím“.

Pro koho? Pro kohokoli. Ideálně pro inteligentního diváka se smyslem pro humor. A hodně pro sebe. Animace mě uhranula poprvé ke konci studia na VŠUP. Dostala jsem Super8 kameru s pooknovým snímáním! Nemusela jsem už své nápady konzultovat s pedagogy (aha, tak proto někteří studenti neradi ukazují své nápady). Nemusela jsem čekat na schválení, abych měla přístup ke kameře ve věži budovy. Mohla jsem ihned tvořit. Jednotlivé kresby, pohyb, záběry, skládající se v...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Extrémní kinematografie

141 / květen 2022
Více