Tísňové volání z Českého rozhlasu / Promlčeno

20. 6. 2022 / Ondřej Pavlík
kritika
Placený

Promlčeno jako by natočil nějaký jiný Robert Sedláček. Film nevypadá jako novinka režiséra, který v (neprávem opomíjených) televizních filmech Ženy, které nenávidí muže a Sráči boural kriminální žánr, ironicky jej zdomácňoval a obcházel jeho zvyklosti. Sedláčkova novinka je oproti tomu thrillerově napínavá, scenáristicky promyšlená a téměř bez rozrušujících šprýmů. Je to pokus o poctivé drama s přesahem, jakých u nás moc nevzniká. A když už vznikají, přimykají se více k normám artové tvorby.

Nabízí se námitka, že stejně jako většina artových filmů, také Promlčeno zamířilo nejprve na zahraniční festivaly, a až poté, po zisku několika trofejí, vstoupilo do české kinodistribuce. Jenže není festival jako festival. Sedláčkův film se nehrál na cinefilních svátcích v Cannes, Berlíně nebo Benátkách ani nesoutěžil v Karlových Varech. Uspěl v méně věhlasném Stockholmu, Montrealu nebo New Yorku – ovšem nikoli na tamní prestižní přehlídce v Lincolnově centru, ale na prakticky neznámém on-line eventu New York Independent Cinema Awards.

Výskyt Promlčena na festivalech druhé a třetí kategorie by se při troše nepřejícnosti nabízelo brát jako doklad druhořadosti samotného snímku....

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Extrémní kinematografie

141 / květen 2022
Více