Hybridní svět mistra iluzí / Prvky animace v tvorbě Wese Andersona

11. 4. 2022 / Natalia Kozáková
téma
Placený

Od snímku Fantastický pan Lišák (2009) se napříč tvorbou Wese Andersona objevuje stále více principů uplatňovaných v animované kinematografii. Andersonovy snímky lze tak považovat za hybridní díla, v nichž se do jisté míry stírají rozdíly mezi hraným a animovaným stylem.

Anderson okouzluje puntičkářsky konstruovaným fikčním světem, který často vyvolává pocit, jako by byl vybudovaný takřka od základů. Kombinací absurdního humoru, nostalgického smutku, náhlými výbuchy akce a stylizací všeho viditelného v obraze (od výpravy a kostýmů až po herecké výkony) vytváří barvitý, hravý svět, kde se na první pohled může stát cokoli. Avšak i tyto ustálené formální prostředky Andersonových filmů se postupně vyvíjejí.

V rané tvorbě (Grázlové, Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka či Darjeeling s ručením omezeným) Anderson častěji využíval dynamické, pohyblivé záběry ruční kamery, které zdůrazňovaly emocionální napětí a akci ve scénách obsahujících zejména hádky, nehody, střelbu či loupeže. Od dob Fantastického pana Lišáka pak akční scény charakterizuje důmyslný střih statických záběrů, švenky s precizně...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Wes Anderson

140 / duben 2022
Více