Z venkovského učitele filmařem / Dmitrij Davydov a nová jakutská kinematografie

29. 7. 2021 / Andrej Chovanec
téma
Placený

Nová jakutská kinematografie je pro ruskou filmovou kritiku v posledních letech dobře známým pojmem. Zahrnuje díla natočená v Jakutsku neboli v republice Sacha, chudém regionu východní části Sibiře. Zatímco tamější publikum tyto filmy upřednostňuje před hollywoodskými blockbustery, v ostatních částech Ruské federace se dostanou do širší distribuce jen výjimečně. Za hranicemi postsovětských zemí jde o takřka neznámý fenomén, v jehož čele stojí režisér-samouk Dmitrij Davydov – donedávna venkovský učitel, který se vypracoval v originálního autora s festivalovými úspěchy.

Nástup plejády jakutských tvůrců souvisí s kulturním probuzením etnika. Vlastenectví sice místním obyvatelům nedovolí zapomenout rodnou řeč (náležející do větvě turkických jazyků), zároveň však tento původní jazyk představuje pro filmy distribuční bariéru. Diváci za hranicemi regionu totiž nejsou zvyklí sledovat ruské filmy v neruském znění. Historie samostatné jakutské kinematografie přitom začala v první polovině devadesátých let, kdy vzniklo filmové studio Sachafilm a první zdejší filmaři odjeli studovat do Moskvy. 

Mezníky jakutské kinematografie byly v počátcích především kino Lena – hlavní distributor umělecké kinematografie ve městě Jakutsk i v celé oblasti – a v roce 2013...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Postsovětské kino

136 / srpen 2021
Více