Vlastenectví za časů Putina / Filmy Kirilla Serebrennikova

29. 7. 2021 / Janis Prášil
téma
Placený

Režisér Kirill Serebrennikov bývá často vnímán jako kritik ruského politického režimu. Jeho nejvýznamnější filmy počínaje Dnem v Jurjevu (Jurjev den, 2008) a konče nejnovějším snímkem U Petrovových řádí chřipka (Petrovy v grippe, 2021) představují mučednické postavy, jež se s vlastní vnitřní silou snaží bojovat se systémem značně vychýleného světa. Mnohé s nimi ostatně sdílí i sám režisér, který byl nedávno propuštěn z dvouletého domácího vězení.

Postsovětská kinematografie je spojená s řadou stereotypních obrazů Ruska: od portrétů zaostalé a chudé země v nezávislých dramatech po heroické spektákly o významných osobnostech ruských dějin. Studie „National identity (de)construction in recent independent cinema“, kterou publikoval Dusty Wilmes v magazínu Studies in Russian and Soviet Cinema, však dokazuje, že poselství současné ruské kinematografie není tak černobílé. I v nezávislé tvorbě se najdou filmy, které vyobrazují Rusko v pozitivním světle. 

Mezi autory takových děl patří podle Wilmese i jeden z největších kritiků Putinova režimu, divadelní a filmový režisér Kirill Serebrennikov, který byl roku 2017 obviněn ze zpronevěry přibližně 80 milionů korun, určených na rozvoj moskevského divadla...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Postsovětské kino

136 / srpen 2021
Více