Hlavní postavou zvuk / Sound of Metal

8. 6. 2021 / Jiří Špičák
soundtrack
Placený

Komorní snímek režiséra Dariuse Mardera Soundof Metal začíná patrně jedinou ukázkou experimentálního sludge metalu v historii filmů nominovaných na Oscara. Zpěvačka a kytaristka Lou doprovází svůj expresivní vokál pomalými kytarovými riffy a bubeník Ruben minimalistické kombo pohání kupředu animálními údery do bicích. Celá performance zní, jako by klidně mohla vyjít na Southern Lord, předním labelu zaměřeném na okrajové podoby metalu.

Úvodní záběry z koncertu jsou ale zároveň těmi posledními, ve kterých opravdu slyšíme metalovou hudbu. Většina filmu naopak formálně originálně popisuje Rubenovu postupnou ztrátu sluchu. Experimentální bubeník, který společně se svou přítelkyní a spoluhráčkou z kapely žije v karavanu a v něm obráží undergroundové kluby, si musí po ztrátě sluchu vyvinout nové strategie přežití. A také se musí naučit vnímat nový svět, ve kterém je toho slyšet čím dál tím míň.

Soundof Metal původně začal vznikat jako dokumentární film a později ho jeho tvůrci přetvořili do podoby psychologického a sociálního dramatu. Ruben je bývalý narkoman a kromě zmíněného karavanu nemá žádný majetek. Když zjistí, že implantáty, které by mu měly sluch alespoň částečně vrátit, stojí desítky tisíc...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Disney

135 / červen 2021
Více