Bylo nebylo aneb Temné období studia Disney

7. 6. 2021 / Jiří Flígl
téma
Placený

Jádro značky Disney prostupují hodnoty kvality, zábavy a především nevinnosti. Tímto základem nedokázaly v širší míře otřást žádné kontroverze či kampaně upozorňující na problematické aspekty filmů i samotného obchodního modelu společnosti. Cokoli se vymykalo její imagi, bylo jako odchylka vytlačeno na okraj diváckého zájmu či aktivně znepřístupněno. Takový osud potkal dokonce celý jeden úsek historie studia, tzv. temné období.

Označení temné období se používá pro konec sedmdesátých a první polovinu osmdesátých let, konkrétně pro éru sílícího producentského vlivu Rona W. Millera a následně i jeho krátké vedení společnosti. Fanoušci si tuto éru vykládají jako pomyslné dno, kam produkce Walt Disney Pictures postupně sklouzla po úmrtí otce-zakladatele v roce 1966 a z nějž se následně vyšvihla k oslavované éře renesance let devadesátých. 

Oficiální firemní narativ však žádnou temnotu a úpadek nepřipouští a mluví pouze o nadřazené bronzové éře vymezené premiérami Aristokoček (The AristoCats, 1970) a Olivera & Přátel (Oliver & Company, 1988). Starší historie pak zahrnuje zlatou a stříbrnou éru (a mezi ně vklíněné válečné období), kdy vznikly...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Disney

135 / červen 2021
Více