Film na odstřel / Ten králík jsem já

7. 6. 2021 / Lukáš Skupa
flashback
Placený

V souvislosti s německou novou vlnou se mluví o filmařích jako Alexander Kluge, Volker Schlöndorff nebo Ulrich Schamoni, kteří svými debuty v roce 1966 odstartovali obrodu západoněmecké kinematografie. O poznání méně se ale hovoří o jejich východních kolezích, kteří se o srovnatelnou obrodu pokusili v NDR dokonce o rok dřív. Charakter i osud těchto filmů vystihuje snímek Kurta Maetziga Ten králík jsem já (Das Kaninchen bin ich, 1965), jenž se k divákům dostal až po třiceti pěti letech od svého vzniku.

„Ten králík jsem já,“ prohlásí Maria, když se ocitne v hledáčku pušky manželky svého milence. Ze situace, která v obraze na několik okamžiků „zamrzne“, je divák překvapen víc než hrdinka. Z jejího komentáře nečiší strach ani lítostivý tón oběti, ale naopak rozvaha a sebevědomí. Právě proto, že si Maria dobře uvědomuje vlastní pozici králíka, na nějž lze zaútočit v podstatě kdykoli a jakkoli, ji potenciální střelec nikdy smrtelně netrefí.

Se srovnatelným sebevědomím přistupoval k realizaci filmu Ten králík jsem já prominentní východoněmecký režisér Kurt Maetzig. Na rozdíl od hlavní hrdinky byl na případný útok připraven méně. Nečekal, že v pozici králíka se nakonec ocitne sám se svým filmem, který dle...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Disney

135 / červen 2021
Více