Velký strom a malá sekerka / Small Axe

9. 2. 2021 / Jiří Špičák
soundtrack
Placený

Sousloví Small Axe, kterým režisér a producent Steve McQueen pojmenoval svoji pětidílnou filmovou antologii dostupnou na HBO GO a Amazon Prime, zpopularizoval Bob Marley ve stejnojmenné skladbě z roku 1973. Poselství verše „If you are the big tree, we are the small axe“, který znamená, že i zdánlivě slabší člověk může zdolat silnějšího protivníka, jako by prostupovalo celou sérií.

Ta v pěti samostatně stojících filmech zachycuje každodenní boj karibských přistěhovalců v Londýně, a to od šedesátých do osmdesátých let. Jde tedy o filmovou poctu generaci Windrush, která na lodi stejného jména připlula do Anglie z Karibiku v roce 1948 a mezi jejíž potomky patří i sám McQueen. 

Přestože filmová antologie nemá samostatně vydaný soundtrack, hned po premiéře v listopadu loňského roku nejprve na BBC a o týden později na platformě Amazon Prime začal na Spotify vznikat postupně doplňovaný oficiální playlist, jehož celková stopáž dosahuje čtyř a půl hodiny. Je to důkaz, že hudba je v téhle filmové antologii stejně klíčová, jako byla klíčová v reálném životě generace Windrush – bez tmelícího prvku karibské hudby by nejenom neexistovaly komunity schopné bojovat proti institucionalizovanému rasismu, ale neexistovala by britská populární hudba v takové...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

David Fincher

133 / únor 2021
Více