Vesmířané nepláčou / Proxima

8. 10. 2020 / Jarmila Křenková
kritika
Placený

Zatímco většina klasických sci-fi o dobývání vesmíru se zabývá posouváním lidských možností a objevováním nových světů, Alice Winocour se ve filmu Proxima vzdaluje hrdinskému patosu a naopak se důsledně soustředí na vše, co je třeba nechat za sebou.

Opouštění Země pojímá jako zdlouhavý, emocionálně náročný a fyzicky bolestivý proces. Astronautku Sarah čeká vysněná roční vesmírná mise. Před cestou na Mars podstupuje náročnou přípravu a svou malou dceru Stellu musí zanechat v péči jejího otce. Je tak nucena volit mezi dvěma vesmíry, které jsou pro ni stejně důležité. Pokud zůstane s dcerou, popře část sebe. A když odejde na misi, dost možná ztratí osobu, která jí je nejblíž.

Pro současnou science fiction dávno neplatí, že se musí odehrávat v hlubokém vesmíru nebo v přetechnizovaných futuristických megapolích. Proxima patří k civilním existenciálním sci-fi, které podobně jako třeba filmy Alexe Garlanda nebo romány Jeffa VanderMeera poukazují prostřednictvím žánru na složitost běžných mezilidských vztahů. Planeta Země je tu záhadné a neprozkoumané místo plné tajuplných biotopů, ve kterých může být člověk sobě i druhým tou největší záhadou. Výsadkem na neznámou planetu se koneckonců pro školačku Stellu i její...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film a feminismus

131 / říjen 2020
Více