Slyšet film

27. 7. 2020 / Johana Ožvold
kamera-pero
Placený

Text dokumentaristky, kurátorky a herečky Johany Ožvold je první v nové rubrice Kamera-pero, kde dostávají prostor tuzemští tvůrci, aby psali o tom, jak přemýšlejí o své tvorbě, jak uvažují o kinematografii a jejích proměnách nebo jak vnímají aktuální kauzy či dění v oboru (doma i ve světě).

Moment, kdy jsem pocítila potenciál vyprávění zvukem, byl vlastně omyl. Tento iniciační zážitek byl i spouštěč, kdy mě napadlo, že bych mohla jít studovat filmovou školu. Byla jsem po operaci a několik měsíců strávila na lůžku a na vozíku. Půl roku v kuse jsem tak sledovala filmy a poslouchala rádio, rozhlasové hry, audioknihy a hudbu. Jednoho dne jsem vložila do čtečky vypálené CD, na kterém bylo fixou napsáno Nouvelle vague. Následovala hodina a půl audio krásy. Ležím a poslouchám poutavou experimentální rozhlasovou hru, i když nerozumím francouzsky a vůbec netuším, o čem je.

Uhranula mě zvuková skladba, práce s prostorem, mnohovrstevnatostí. Bylo to komplexní, odvážné a kompozičně dokonalé. Ještě než nahrávka skončila, můj tehdejší kluk se mě pobaveně zeptal, jestli je záměr, že nekoukám na film, ale poslouchám ho. Došlo mi, že mě nadchla zvuková stopa k filmu! Pod jejím vlivem a s cílem z...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Kinematografie Hongkongu

130 / srpen 2020
Více