Chyběla mi minulost / Rozhovor s režisérem Cătălinem Mituleskem

17. 9. 2019 / Pavel Sladký
téma
Placený

Režisér, scenárista a producent Cătălin Mitulescu je od svých krátkých filmů ze začátku nového tisíciletí považován za důležitou figuru počátků nového rumunského filmu. Jeho Provoz získal Zlatou palmu za nejlepší krátký film v canneské studentské sekci Cinéfondation, celovečerní debut Jak jsem strávil konec světa pak ocenila porota sekce Un certain regard v roce 2006 cenou pro nejlepší ženský herecký výkon. Mitulescu režíroval celkem čtyři celovečerní filmy, ale je také autorem scénáře k oceňovanému snímku Když chci, tak písknu (Velká cena poroty na Berlinale 2010) a producentem (nejen) svých filmů ve společnosti Strada Film. Následující rozhovor vznikl během letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Tvůrčí dráhu jste začínal psaním povídek a, jak sám uvádíte, dodnes máte v zásobě řadu literárních námětů na krátké filmy. Je pro vás počátek vzniku filmu a psaní literárního útvaru stejný proces?

Začínal jsem s psaním jako teenager ve školním klubu. Poprvé v životě mi to tenkrát dalo pocit, že můžu vyprávět příběhy a být umělcem, což pro mě bylo důvodem pokračovat. Pak jsem začal chodit do bukurešťské cinematéky a viděl jsem hodně, hlavně starých filmů. Formana, Bergmana, Antonioniho... Někdy...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Rumunská nová vlna

125 / říjen 2019
Více