Výstavní „řez“ Laternou magikou / Aktualizace a dekonstrukce

17. 8. 2019 / Sylva Poláková
mimo kino
Placený

V brněnském Domě umění se v první polovině léta završuje čtyřletý výzkumný projekt věnovaný fenoménu Laterny magiky. Výstava Laterna magika: Dekonstrukce a aktualizace, která zabírá první podlaží rozdělené na sedm místností „řezů“, představuje tento specifický případ multimediálního divadla z mnoha úhlů pohledu. Ty zahrnují umělecké, formální nebo technologické roviny, které jsou kontextualizovány sítí společensko-kulturních strategií a praktik. 

Kurátorky a zároveň autorky obsáhlé průvodní publikace Diktátor času: (De)kontextualizace fenoménu Laterny magiky Lucie Česálková a Kateřina Svatoňová zvolily několik představení z různých období fungování této scény, která rozkládají na jednotlivé složky, opatřují je historickým komentářem a nechávají je znovu ožít v pozměněné perspektivě. Způsob, jakým jsou tato představení a spolu s nimi i fenomén Laterny magiky jako celek prezentovány, vychází právě z této ambice nabídnout kritický pohled a zároveň vytvořit stejně působivou a doslova všeobjímající instalaci.

S výběrem kurátorek tak naložil architekt výstavy Zbyněk Baladrán dynamickým způsobem, který v prvním sále nabízí návštěvníkům výstavy historický exkurz. Prosvícené texty na panelech v potemnělém...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Tarantino

124 / srpen 2019
Více