Výpravy na území nikoho / Rozhovor s režisérem Peterem Stricklandem

17. 8. 2019 / Antonín Tesař
rozhovor
Placený

Britský režisér Peter Strickland patří k výrazným současným tvůrcům, kteří cinefilně pracují s odkazem evropského filmového braku. Po poctě italskému hororu v Berberian Sound Studio (2012) a hře s odkazem evropské sexploitation Pestrobarvec petrklíčový (The Duke of Burgundy, 2014) se ve svém novém filmu Takové krásné šaty pustil do příběhu o prokletých dámských šatech, zasazeného do prostředí podivného obchodního domu. Jeho snímek je často vnímán jako giallo, ale sám Strickland takové přirovnání odmítá.

Na festivalu v Karlových Varech byl uveden váš nový film Takové krásné šaty. V čem se liší od vašich předchozích projektů?

Pro mě je to film o texturách. Ne jen o texturách oděvů, ale i o textuře zvuku. Podle mě je to ASMR film. Co mě inspirovalo nejvíc, byla AMSR videa na YouTube. Všemožné záznamy šeptání a dalších zvukových stimulů. Dozvěděl jsem se o tom fenoménu teprve před pár lety. Ale podobné techniky jsem používal od začátku, aniž bych pro ně měl jméno. Někdo mě upozornil na to, že moje filmy jsou jako ASMR, a teprve pak jsem začal sledovat všechna ta videa na YouTube. Bylo to, jako kdybych byl dlouhou dobu nemocný, a teprve teď mi někdo řekl, co za nemoc to vlastně je. Nikdy...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Tarantino

124 / srpen 2019
Více