Silní hráči a ti druzí / Autoři, festivaly a systém veřejné podpory

18. 2. 2019 / Jakub Felcman
téma
Placený

Celkem snadno bychom mohli doložit, že fenomén rumunské nové vlny je dílem filmového festivalu v Cannes. Nebo že bez tohoto nejdůležitějšího festivalu na světě bychom dnes neznali pojem Berliner Schule a neexistovali by Lars von Trier ani Jorgos Lanthimos. Při úvahách, zda a jak se současné festivaly podílejí na utváření obecně přijímaného označení „filmový autor“, je však třeba zdůraznit jednu důležitou a poměrně přehlíženou skutečnost. Vztah filmový autor – filmový festival totiž není možný bez třetí strany: systému veřejné podpory kinematografie. Všichni společně pak rozehrávají pro některé výhodnou a spravedlivou, pro jiné neférovou a nevyhovující hru.

Každá ze současných evropských kinematografií ve větší či menší míře po svém adaptuje francouzský model veřejné filmové podpory. Podstatná část hotovosti nutné pro realizaci filmového díla pochází z prostředků fondů (kam se odvádí procento z prodeje reklam na komerčních televizních stanicích, prodejů lístků apod.) a ze zdrojů veřejnoprávních televizí (jež hospodaří s přímými daněmi obyvatel vlastnících televizní přijímače).

Financování kinematografie z veřejných zdrojů dále znamená, že společnost deleguje pokud možno co nejkompetentnější správce, kteří...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Autor ve 21. století

121 / únor 2019
Více