With Or Without You / Takoví normální Američané

5. 10. 2018 / Šárka Gmiterková
televize
Placený

Těkavá atmosféra morálního neklidu, vytlačující překvapivé zvraty tak typické pro špionážní dramata, provázela od začátku seriál Takoví normální Američané, který se po šesti sezonách uzavřel. Sice nikdy nepatřil mezi divácké hity, ale tvůrci Joe Weisberg a Joel Fields zkoumali témata dotýkající se loajality, domova, intimity a identity natolik plasticky, že seriál provázely extaticky nadšené reakce amerických televizních kritiků. 

Příběh se s postupujícími řadami nořil stále intenzivněji do šedavých tónů politické i etické ambivalence. Absolutní finále pak takovou charakteristiku jen podtrhuje. Dvojice ruských špionů se na jednu stranu vyhýbá trestu za spáchané zločiny, na stranu druhou cena za útěk do bezpečné náruče Sovětského svazu je obrovská. Jejich dospívající děti zůstávají v USA osamocené, bez širších rodinných vazeb i prostředků. Jediný skutečný hrdina končí ve vězení. A na některé otázky závěrečná epizoda zcela programově odmítá odpovědět, čímž odsoudí další z klíčových postav ke sžíravým, zřejmě doživotním pochybnostem. 

Šedivý SSSR, šedivější USA

Joe Weisberg koncipoval Američany v návaznosti na vlastní působení uvnitř FBI, kde pracoval až do roku 2007; o tři léta později...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

FAMU

119 / říjen 2018
Více