TIFF: Oscarová sezóna začala. Které filmy jsou favority na nominace?

14. 9. 2018 / Petr Semecký
Zatímco evropské filmové festivaly slouží kritikům spíše jako zdroj při hlasování na Zlatých glóbech, kanadské Toronto (ne)oficiálně zahajuje oscarovou sezónu, která letos nakonec nedozná slibovaných změn v podobě implementace kategorie „populárního filmu“. Akademie, která ceny uděluje, po vlně nevole ze strany filmových kritiků, samotných tvůrců i řadových diváků odsunula zařazení nové kategorie „na neurčito“ s dodatkem, že možnosti podobného rozšíření je nutné dále analyzovat.

Nejvýraznější změnou nastávajícího ročníku tudíž bude pokračování masivní inkluze mezi členy Akademie, jež poslední dva roky díky více než 1600 nových členů výrazně mládne a diverzifikuje se. Ještě před čtyřmi lety byla Akademie složena především z bílých mužů o věkovém průměru 63 let, což podle analytiků hrálo výraznou roli ve volbě nominovaných i vítězných filmů, pro něž bylo signifikantní konzervativní pojetí. V letošním roce se díky mladším hlasujícím předpokládá větší otevřenost jak vůči žánrovému filmu, tak čistě komerční tvorbě, kterou letos zastupuje i řada Akademií dříve oceněných tvůrců.

Zřejmě nejvýrazněji se v tomto směru mluví o novince Steva McQueena Vdovy, jenž kombinuje blockbusterový lesk heist filmů se sociálním dramatem a vyzdvihováním ženské síly a odvahy. McQueenův snímek si během projekcí vysloužil opakovaně potlesk ve stoje a sociální vrstva filmu byla mediálně silně zdůrazňována, aby film napsaný McQueenem a Gillian Flynn nebyl brán jako pouhé žánrové divácké potěšení.

Letošní line-up divácky vstřícných snímků však zřejmě bude na Oscarech nesmírně silný. Damien Chazelle s dramatem První člověk, v němž Ryan Gosling jako Neil Armstrong poprvé vstupuje na povrch Měsíce, do třetice zaujal námětem o lidské závislosti. A výraznou stopu zanechal i režijně debutující Bradley Cooper s třetím remakem hollywoodské klasiky Zrodila se hvězda.

Cooperova hudební novinka je podle soudů amerických novinářů předurčena k velkému komerčnímu úspěchu a je vysoce pravděpodobné, že řemeslně silně uchopený film bude sbírat kromě hlavních kategorií nominace i v kategoriích technických, což by Oscarům nepochybně umožnilo zvýšit sledovanost. Za zcela samozřejmou je již nyní považována nominace pro Lady Gaga, jež ve filmu ztvárnila hlavní roli barové zpěvačky, jež je vystřelena do čela hudebního průmyslu.

Silnou trojici „oscarových blockbusterů“ pak zřejmě doplní sociální romantické drama Barryho Jenkinse (oscarový Moonlight) If Beale Street Could Talk, mexické humanistické rozjímání Roma režiséra Alfonsa Cuaróna, či tématem rasismu prošpikovaná novinka Petera Farrellyho The Green Book s Mahershalou Alim a Viggem Mortensenem. Bez šance nicméně není ani Jacques Audiard s westernem The Sisters Brothers a překvapit by potenciálně mohl režijní debut Mid90s komika Jonaha Hilla, nad jehož poetikou 90. let z pohledu třináctiletého výrostka pookřála řada renomovaných kritiků, anebo politický The Front Runner Jasona Reitmana.

Z nominantů na nejlepší film a režii se budou i letos rekrutovat největší favorité hereckých cen. Bradley Cooper (Zrodila se hvězda) má vysoké šance na nominaci nejen za režii, ale i mužský herecký výkon v hlavní roli. Sekundovat mu nicméně může loňský vítěz Mahershala Ali (The Green Book), Ryan Gosling (První člověk) anebo dvojice mladých talentů, kterým Akademie ráda dává šanci, Timothée Chalamet (Beautiful Boy) a Lucas Hedges (Ben is Back). Ve vedlejší mužské roli pak mají naděje Sam Elliot (Zrodila se hvězda) či Viggo Mortensen (The Green Book).

V ženských kategoriích se naopak mohou prosadit McQueenovy Vdovy, když se hlasitě mluví o nominacích pro Violu Davis a vskutku výtečnou Elizabeth Debicki. Své želízko by mohla mít i Natalie Portman, jež se představila v temnější variaci na Zrodila se hvězda, snímku Vox Lux, anebo Nicole Kidman, jež v jinak průměrně přijatém policejním dramatu Destroyer režisérky Karyn Kusama ztvárnila mrazivý portrét vyhořelé policistky, jíž se zhroutil život po nevydařené infiltraci bankovního gangu. Favoritkou je však nepochybně již zmíněná Lady Gaga, jejíž výkon ve Zrodila se hvězda nabízí až šokující herecký rozsah.

V zahraniční kategorii zřejmě uvedení v Torontu zavřelo cestu k opakované slávě Lászlu Nemesovi, jehož dobová návštěva Budapešti roku 1913 nezopakovala úspěch oscarového Saulova syna. Skrze svoji kritiku Ruska naopak může živit naděje Thomas Vinterberg s tragickým příběhem ponorky Kursk. A ze hry o zlaté sošky není ani Paolo Sorrentino, jenž ve fikci Oni a Silvio satirizuje osobu a okolí Silvia Berlusconiho. Favorizovaným filmem je však bezesporu Studená válka Pawla Pawlikowského, která po úspěchu v Evropě rezonuje i mezi americkými kritiky.

Je nicméně pravděpodobné, že do finálního mixu nominovaných, jenž bude ohlášen 22 ledna 2019, ještě naskočí i snímky v Torontu neuvedené. Mezi nejvýraznější tituly se řadí například The Favourite festivalového oblíbence Yorgose Lanthimose, anebo vítěz Velké ceny poroty z Cannes BlacKkKlansman Spika Lee. Jako o divácky atraktivní variantě se mluví i o nominaci komiksového megahitu Black Panther, jenž do fantasmagorické sci-fi vnáší prvky feminismu, rasismu a kolonialismu či třídních rozdílů.

Zpět

Sdílet článek