Editorial 115: Osmdesátky

9. 2. 2018 / Jindřiška Bláhová
editorial
Placený

Přelom nového a starého roku vždy zaplaví žebříčky ledasčeho. Nejdůležitějších událostí v zahraniční politice, v domácí politice, kulturních událostí, nejbizarnějších videí, nejpodivnějších výroků... Top 10 tuhle, top 20 jinde. Mají zpřehlednit uplynulý rok a dát mu organizovaný smysl. Pro sezonu 2017/2018 přibyl třeba žebříček největších pervertů ve filmovém průmyslu. Žebříčků je nakonec tolik, že je klidně možné sestavit top dvacítku těch nej - ať už podle jakéhokoliv kritéria.

Cinepur má v tomto ohledu minimálně časovou výhodu. Vyhne se největší záplavové vlně, kde informace až příliš snadno prošumí, a zveřejňuje pravidelnou, prestižní anketu o nejlepších filmech roku v čísle leden/únor, které právě držíte v ruce. V klidu si tak můžete začít pročítat deset stran preferencí, názorů, hodnocení, ostrovtipu, estetického cítění, impozantní šíře záběru i guilty pleasures kritiků, publicistů, dramaturgů a filmových historiků z okruhu časopisu, které tradičně v prosinci oslovujeme, aby „se vyjevili”. 

Jako vždy, je to fascinující čtení plné pozoruhodných doporučení na filmy, o kterých jste třeba nikdy neslyšeli, protichůdných názorů i břitkých postřehů. Letos tak nemohla chybět kampaň MeToo, jejíž pozitivní náboj a společenská potřebnost se začínají v řadě případů...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Osmdesátky

115 / únor 2018
Více