Pixar v kostce

10. 7. 2017 / Veronika Hanáková
web

Detailní svět oživlých hraček na cestě domů v Příběhu hraček (1992), lesk kapoty v Autech (2006), nezkrotná hříva Rebelky (2012) nebo svítící postava Radosti ve snímku V hlavě (2015). Propojení počítačové technologie s uměním se stalo definující charakteristikou studia animovaného filmu Pixar. Řečeno přesněji – animované pixarovské světy existují díky propojení konceptů z vědy, technologie, inženýrství, umění a matematiky. A právě kolem nich je poskládána série kurzů Pixar in a Box (PIAB) pro vzdělávací web Khan Academy.org.

Khan Academy funguje v rámci tzv. massive open online courses (MOOC), tedy otevřených vzdělávacích přednášek pro neomezený počet studentů. V tomto případě určených především středoškolákům. První série vznikla v roce 2015 a studenti díky ní mohli známé (a často abstraktní) pojmy, většinou z hodin matematiky, uvidět jako síly skrývající se za filmem, nikoli jako zkamenělé vzorce na papíře. Aktuální třetí série se zaměřuje na tvorbu.

Jednotlivé série jsou rozdělené do podkapitol – renderování, práce s prostorem, binomický koeficient, modelování postav, pohyb, paraboly, animace, efekty, práce s barvou, virtuální kamera, vyprávění příběhu –, které představují procesy vedoucí k vytvoření výsledného animovaného snímku. Tematické kapitoly z první a druhé série byly složeny z krátkých videí, v nichž odborník z praxe odhaloval a vysvětloval metodou „abstraktní pojem na konkrétním případu“ technický aspekt za uměleckou stránkou filmu.

První část PIAB tak byla exkurzí do vědeckých konceptů a technické řemeslné části. Diváci se učili zaměřovat pozornost na jemné nuance ve změně zobrazení na plátně. Vzdělávací série sice rozbíjí část iluze o tvorbě animovaného filmu, ale zároveň umožnila laikům vidět animovanou tvorbu jinak. Odhalení řemeslné a teoretické podstaty vede k jinému diváckému zážitku. Každý film, byť jde třeba o pokračování se známými postavami a mdlou narativní výstavbou, se následně v očích poučeného diváka mohl stát jedinečnou podívanou.

Aktuální řada opouští technologii a věnuje se příběhu. Videa se posouvají od vysvětlení pojmu či problému k vyprávění o tvůrčím procesu jako takovém. Jednotliví „story artists“ mluví o své zkušenosti s vymýšlením, tvorbou, doladěním příběhu. Odhalují své tipy, inspirace, taktiky. Krátká videa zatím ale nesdělují víc než jen známé poučky „vyprávěj, o čem umíš“ nebo „překážky vytváří uvěřitelné postavy“, jakkoli jsou vztažené ke konkrétní praxi studia. O to tady totiž nakonec jde především. Pixar v kostce totiž upevňuje hlavně identitu studia jako firmy s hravou firemní kulturou.

Série Pixar in a Box je tak výsledkem trendu v rámci MOOC. Na vzdělávacích platformách je možné čím dál tím častěji najít kurzy nejen od nezávislých organizací a univerzit, ale i od podniků – jinak řečeno potenciálních zaměstnavatelů, kteří skrze výukové série prezentují vedle nových dovedností zejména sami sebe.

 

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Současné televizní formáty

111 / červen 2017
Více