Nic si nevymezovat / Matyáš Trnka

24. 6. 2017 / Kamila Boháčková
profil
Placený

Rád překračuje hranice, často kombinuje různá média a propojuje staré se současným. Vznikají tak díla hravá, interaktivní a především originální. Tvorba Matyáše Trnky dokazuje, že animace má mnoho podob a možností. To platí i pro Trnkův loňský bakalářský film Praha!, kterým autor ukončil studia na katedře animované tvorby na FAMU. Praha! se lišila od ostatních klauzurních prací této katedry především tím, že jde spíš o dokumentární báseň o Praze než o standardní animovaný film.

Trnka sice v tomto filmu používá časosběr či rapidmontáž, ale základem je živá akce: záběry současného centra Prahy přeplněného turisty. Ty klade autor do kontrastu s malbami staré Prahy od Jakuba Schikanedera i s tichými svědky minulosti, jako jsou střídající se domovní znamení či dlažební kostky. Starými pražskými uličkami díky časosběru doslova proudí davy turistů na neodbytných segwayích a oblaka plují zlověstně rychle, jako by naznačovala, jak hektická je současnost a zároveň jak prchavá je vzhledem k plynutí času.

„Pokud připravuji autorský projekt, což byl i absolventský film Praha!, snažím se nalézt podobu, která námětu bude nejlépe vyhovovat. Praha! prošla mnoha fázemi, v jedné jsem zkoušel i...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Současné televizní formáty

111 / červen 2017
Více