Úvod: Současná kamera

2. 4. 2016 / Lukáš Skupa
téma
Placený

Uvažujeme-li o uměleckých výzvách, které mohou filmaři ve svých dílech pokořovat, či obecněji o způsobech ozvláštnění zavedených stylových postupů, jeví se kamera jako jeden z klíčových prostředků, s jejichž pomocí lze dosáhnout neotřelých nebo překvapivých výsledků. Taková schopnost u kamery vyplývá ze dvou navzájem propojených hledisek - estetického a technického, která odjakživa určovala podobu kinematografického obrazu.

V současnosti však - alespoň v určitých typech tvorby - toto propojení opět výrazně vyplouvá na povrch a snad je i sebevědoměji vystavováno na odiv. Během několika uplynulých let zasáhla kinematografický obraz minimálně jedna zásadní změna - záznam na klasický filmový materiál byl téměř kompletně nahrazen digitální formou záznamu. Kameře jsme v Cinepuru věnovali téma přesně před deseti roky, kdy však projevy této postupující změny nebyly zdaleka tak zřetelné jako dnes. V aktuálním tématu proto můžeme nový stav reflektovat lépe a ptát se, jak se například stále dokonalejší vlastnosti digitální techniky či manipulace s filmovým obrazem odráží v obrazové koncepci filmů nebo v práci kameramanů.

Nad ozvláštněním, podmíněným estetickými i technickými volbami, se zamýšlí úvodní text Martina Bubrína, který se věnuje problematice...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Současná kamera

104 / březen 2016
Více