Zapomeňte na svůj vkus / Masterclass Pierre-Simon Gutman

14. 12. 2015 / David Havas
report
Placený

„Nevybíráme krátké filmy, ale zkrátka „filmy“. Krátké filmy jsou stejně vzrušující, zajímavé a celistvé jako jakákoli jiná – i celovečerní – díla, která můžete vidět v Cannes nebo na jiných festivalech. Některé filmy směřují distribučně jen na festivaly a právě festivalový okruh umožňuje jejich tvůrcům stát se součástí filmového průmyslu a pokračovat v tvorbě nehledě na to, že se jejich filmy nedostanou do širší distribuce. To je pro nás důležité vodítko.

Sledujete-li krátké filmy, možná mi dáte za pravdu, že často vypráví krátký příběh, velice blízký anekdotě. Chytrý, ale možná málo ambiciózní. Tomu se snažíme vyhnout. Nehledáme jen chytře vypointovaný krátký příběh, jak tomu v krátkometrážních sekcích bývá. V Týdnu kritiky potkáváme režiséry, kteří do svých filmů dávají kus sebe, vlastního prožitku, a to stejně intenzivně jako kdyby pracovali na celovečerním debutu. Krátká stopáž nemusí omezit jejich ambice či téma filmu.

Když vidíme snímek se svébytným režijním rukopisem, bereme jej. Tak by se dal zkráceně popsat dramaturgický kodex Týdne kritiky. Krátkometrážní i celovečerní sekce. Dřív jsem tři roky pracoval jako dramaturg v celovečerní sekci Týdne a kladl jsem si stejné otázky jako nyní. Mám víru v talent režiséra a chci mu pomoci v...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Filmové dědictví

102 / listopad 2015
Více