Cukr blog / Dokument bez bloků

14. 12. 2015 / Lucie Česálková
glosa
Placený

Žijeme v části světa posedlé zdravým životním stylem, v prostředí blahobytného dostatku, v němž výživové výzkumy sponzorují různé potravinářské korporace a jež se samo zaplétá do sítí a léček mnohovrstevnatého komplexu snadno dostupných závislostí. Přičemž chuť na sladké je jednou z nich. Probírání těchto a podobných, se zdravou stravou a často i pohybem souvisejících témat, je dnes ještě častější než před pěti lety, kdy Andrea Culková začala natáčet dokumentární film uvedený letos pod názvem Cukr blog.

Řeší v něm roli cukru v naší každodennosti, od běžného jídelníčku přes psychiku po kulturní rituály a zvyklosti. Průzkum trhu s potravinami a jeho pozadí konfrontuje s vědeckými poznatky o výživě a pro sebe a svou rodinu volí variantu stravování bez rafinovaného cukru. Zpracováním tématu i formami distribuce představuje Cukr blog na české poměry dokument výjimečně dotažený.

Cukr blog je upřímný v sebe-označení „osobní dokument“. Je možné zaslechnout hlasy o tendenčnosti sdělení, najdou se tací, kteří nebudou souhlasit s konceptem výživy, k němuž autorka dospěla. Klíčovou devízou snímku ale je metoda prolínání osobního příběhu s fakty, kombinování osobní a nadosobní roviny, sociální a...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Filmové dědictví

102 / listopad 2015
Více