Boj o přežití / Filmový festival v Římě

14. 11. 2015 / Šimon Šafránek

Římský filmový festival, který se v říjnu konal již po desáté, bojuje i po dekádě existence o život. Poslední tři roky se o resuscitaci snažil producent a kritik Marco Müller, který předtím osm let vedl „konkurenční“ přehlídku v Benátkách. Zúžil program, zaměřil se na divácký prožitek a divácké ceny. Nový umělecký ředitel Antonio Monda letos ve změnách pokračoval: zrušil soutěž, nechal jen jednu diváckou trofej a program zeštíhlil na padesát snímků.

Velké zastoupení měla dramatická zpracování skutečných příběhů s oscarovými ambicemi. Festival zahajovalo novinářské doku-drama Truth od Jamese Vanderbilta, v programu se objevil snímek The End of the Tour o novináři Davidu Fosterovi Wallaceovi a Paul Thomas Anderson uvedl svůj hudební dokument Junun, na němž spolupracoval s kytaristou skupiny Radiohead Jonny Greenwoodem. Junun zachycuje práci Greenwooda a skupiny hudebníků na albu izraelského básníka Shye Ben Tzura v Indii. Po premiérovém uvedení na festivalu v New Yorku bude distribuován exkluzivně prostřednictvím serveru Mubi.com.

Blízká setkání

Řím je tak po hektických přehlídkách v Benátkách a Torontu klidnější akcí, kterou využívají zejména američtí producenti, aby otestovali své novinky na evropském obecenstvu. Byla k vidění řada torontských premiér: lesbická romance Freeheld s Julianne Moore a Ellen Page od Petera Solletta, anebo tamní vítěz, adaptace románu Emmy Donoghue Room od Lennygho Abrahamsona. Jeden z nejoriginálnějších snímků letošního roku vypráví o pětiletém klukovi, který zná jenom svou matku a čtyři stěny rodného pokoje. Druhá v Torontu skončila dívčí indická komedie Angry Indian Goddesses od Pana Nalina - v Římě ovšem vyhrála.

O publikum se ostatně starají intenzivně i sami organizátoři. Jedním z diváckých vrcholů festivalu jsou setkání s tvůrci nazvaná Close Encouters. Letos na festival přijeli režisér Joel Coen s manželkou Frances McDormand, nebo herec Jude Law, který v italské metropoli natáčel seriál The Young Pope v režii Paola Sorrentina. Na pódiu se potkali také dva hororoví matadoři William Friedkin a Dario Argento a později je vystřídal Wes Anderson, který právě chystá animovaný projekt inspirovaný Zlatem z Neapole od Vittoria de Sicy.

Zatímco filmy se promítaly především v moderním Auditoriu, necelou hodinu chůze odtud směrem na jih se v historickém Hotelu Boscolo a v sousedících Diokleciánových lázních konal první ročník audiovizuálního trhu MIA. „Iniciativa založit trh vzešla od samotných producentů a distributorů, kteří se chtějí zasadit o větší internacionalizaci italského filmu,“ komentovala vznik akce její ředitelka Lucia Milazzotto. „Dlouho jsme se soustředili na domácí tvorbu, přitom tu máme tvůrce, kteří začali oslovovat i mezinárodní publikum,“ vysvětluje Milazzotto, proč MIA vznikla právě letos. Římský trh MIA je také platformou, která hledá styčné body mezi hranou tvorbou, dokumentem a televizními seriály. Podle organizátorů je takové sbližování trendem nejbližší doby a MIA jej pouze podtrhla pořádáním panelů a debat na dané téma: týkaly se evropské distribuce, internetového obsahu i videoher, schopnosti herců přilákat diváky anebo otázce, jaké příběhy jsou nejlépe exportovatelné.

Z českých filmařů se trhu MIA účastnili režisér Petr Václav s producentem Janem Macolou. V rámci programu Make It With Italy podnikli během tří dní přes třicet půlhodinových schůzek s cílem najít partnery pro připravované historické drama Il Boemo. Jde o zpracování životního osudu hudebního skladatele z 18. století Josefa Myslivečka, který pro lásku k opeře emigroval z vlasti do Itálie, kde se proslavil coby komponista. „Mám za sebou vlastní emigrantskou zkušenost, takže mě zajímalo uvažovat o tom, jaké to přesídlení je. Zda je možné v novém prostředí uspět nebo pohořet,“ vysvětlil Petr Václav svůj zájem o projekt. Producent Jan Macola s Václavem spolupracoval už na snímku Cesta ven, který se loni probojoval do programu ACID přidruženého ke canneskému festivalu. Tam, a také v Itálii pak oba filmaři letos natáčeli road movie Skokan o vězni, který se rozhodne dobýt svět showbusinessu. Macola navíc pod Apeninami s Václavem Kadrnkou natáčí historický snímek z doby křižáckých výprav Křižáček.

Jistou předností mladého trhu MIA je samotný termín konání – měsíc a půl po Benátkách/Torontu, měsíc před AFM (Americkým filmovým trhem). Sjíždějí se sem proto i distributoři, kteří mají chuť obchodovat, ale nechce se jim jezdit do USA, případně čekat dalšího čtvrt roku na evropský trh při Berlinale. Zdá se, že soustředění na obchodní aktivity a návrat ke kořenům, symbolizovaný malým počtem dobrých filmů, by mohlo být pro římský festival cestou, jak přežít.

Zpět

Sdílet článek