Lost Highway

11. 6. 2014 / Jana Bébarová
mimo kino

Rád si věci pamatuju po svém. Ne nezbytně tak, jak se staly,“ říká utrápený protagonista snímku Lost Highway, jazzový saxofonista Fred Madison krátce předtím, než se začneme pomalu nořit do jeho schizofrenní mysli, v níž se téměř celý film odehrává. Tedy pokud vám zrovna tato interpretace vyhovuje. Filmy Davida Lynche jich totiž nabízí škálu podobně jako freudovské výklady snů, k nimž mají blízko. Standardně nastolují více otázek, než kolik dávají odpovědí, a jedinou jejich jistotou je jejich nejistota.

Samotná zápletka (a snaha rozklíčovat ji) je v případě Lost Highway a obecně Lynchovy tvorby, jež se programově vzpírá zavedeným narativním konvencím, dost možná jen vypočítavým MacGuffinem. Primárně totiž jeho filmy staví na specifické „psycho“ atmosféře a přívalu zvláštních emocí, které v nás vyvolává a které činí jeho filmy nesnadno zapomenutelnými. Za téměř dvacet let od jeho rozpačitě přijímaného uvedení Lynchův snímek doslova zkultovněl, a tak by bylo bláhové nepořídit si jej do osobní filmotéky v době, kdy se k nám konečně dostává na blu-rayi. Společně s Twin Peaks jej v únoru vydal Magic Box, bohužel však bez jakéhokoliv bonusového materiálu. Lynch a spoluscenárista Barry Gifford, který je mj. podepsán pod předlohou k režisérově Zlatou palmou v Cannes oceněné Zběsilosti v srdci (1990), scénář k Lost Highway nadepsali jako „noirový horor 21. století“. Jeho mysteriózní příběh čítající jednu zavražděnou manželku, jednoho zamordovaného milence, jednoho zmasakrovaného gangsterského bosse a jednu chladnokrevně se smějící femme fatale, je však enigmatický natolik, nakolik je rozdvojený hlavní hrdina. On sám je zmatený snad ještě víc než filmoví diváci – zběsilé jízdě po Lynchově dálnici, kde člověk snadno ztratí nejen vzpomínky, ale i vlastní identitu, se však oddávají všichni. Hororový strach z neznámého (měl Michael Haneke na mysli Lost Highway, když vymýšlel koncept tajemných videokazet v Utajeném?) se prolíná s všudypřítomným sexuálním napětím, jež do filmu vnáší Patricia Arquette v dvojroli protagonistovy manželky/milenky. Když Lou Reed doprovází svým zpěvem magický okamžik osudového setkání pavoučí ženy s její budoucí obětí v druhé (snové?) rovině příběhu, na mysl se dere otázka, zda to někdo v neonoiru natočil lépe? Dobovými hity nabitý soundtrack Lost Highway by byl ostatně ideálním bonusovým diskem k blu-rayi. Nejenže všechny písně udávají potřebný rytmus filmu, ale jejich texty vypovídají o dění na plátně mnohem víc než všechny dialogy – už od úvodní Bowieho I'm Deranged, přes znepokojující songy Nine Inch Nails a Smashing Pumpkins či úderné Rammstein a provokativního Marilyna Mansona.

 

Lost Highway / USA, 1997 / režie: David Lynch / scénář: David Lynch, Barry Gifford / kamera: Peter Deming / hudba: Angelo Badalamenti / hrají: Bill Pullman, Patricia Arquette, Michael Massee, Robert Blake, Henry Rollins, Balthazar Getty, Robert Loggia ad. / 135 min. / zvuk: česky DTS-HD Master Audio 5.1 / anglicky DTS-HD Master Audio 5.1 / titulky: české / obraz: 16:9 / 1920x1080 / 2,39 :1 / distribuce: 26. února 2014 (Magic Box) / lze objednat na: http://www.magicbox.cz

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Blockbuster

93 / červen 2014
Více