Rodinná pouta s nitro tuningem / Rychle a zběsile 6

22. 7. 2013 / Jiří Flígl
kritika

Když se před rokem pěly ódy na Avengers, řada kritik a recenzí vyzdvihovala údajnou unikátnost marvelovského filmového seriálu, jehož jednotlivé díly byly provázány cameo rolemi i teaserovými sekvencemi před závěrečnými titulky a který kulminoval ve velké týmovce. Přitom naprosto stejné prostředky již dříve uplatnil jiný filmový seriál, v současnosti šestidílné Rychle a zběsile. Podobně jako komiksová franšíza i automobilová série má za sebou několik principielně samostatných částí zasazených do odlišných časových úseků i prostředí, konkrétně Los Angeles, Miami, Tokia a na hranice USA a Mexika, kde vystupují odlišné postavy. Ekvivalentem avengerovské mega sešlosti pak v rámci světa rychlých a zběsilých byl již pátý díl z roku 2011, kde se jednak definitivně ustanovil mnohačetný tým složený z představitelů předchozích filmů, ale navíc došlo ke stylové proměně série.

První Rychle a zběsile, jež vzniklo před dvanácti lety, představovalo benzínem nasáklý ekvivalent ikonického Bodu zlomu od Kathryn Bigelow. De facto stejný příběh o policistovi v utajení, jenž se nad rámec úkolu sbližuje se skupinou sympatických kriminálníků, byl přesazen ze světa adrenalinových sportů mezi vysoce výkonné automobily. Následující dva díly se více zaměřovaly na adoraci životního stylu spjatého s tuningem, stylingem a pouličními závody, čímž si vysloužily adekvátní přirovnání k populární sérii závodních videoher Need for Speed. Ve čtvrté části se po osmi letech vrátili hrdinové prvního dílu, kteří ale s ohledem na pokročilý věk svých příznivců více času než za volantem strávili melodramatickými dostaveníčky a bručounským mrmláním nad starými časy. Rychle a zběsile 5 pak sérii vehnalo novou krev do žil. Velkolepý projekt vedle toho, že posbíral ústřední postavy všech předchozích dílů a přidal k nim divácký magnet v podobě Dwaynea „The Rock“ Johnsona, především využil automobily nikoli jen jako voyeuristické objekty, ale aktivizoval je v okázale destruktivních akčních sekvencích. Vedle důrazu na akci ve všech možných podobách tvůrci přidali také bondovsky komiksovou nadsázku, dramaturgický půdorys velkolepé lupičské akce à la Dannyho parťáci a jako dějiště zvolili exotickou Brazílii, což vedlo ke spojování filmu s ještě úspěšnější videoherní sérií Grand Theft Auto.

Letošní Rychle a zběsile 6 naplňuje příslib grandiózní vábničky na konci pětky a soustředí se na emotivní utužování ústředního týmu snů. Současně vychází z toho, že předchozí příspěvek výrazně rozšířil a omladil diváckou základnu série, takže zdejší melodrama má jiný ráz než ve čtvrtém snímku. Vyprávění šestky namísto stařeckého mudrlantství vyzdvihuje rodinnou pospolitost postav. Rodina je zde vnímaná jednak jako ryze pokrevní pouto mezi ústředními figurami týmu, ale také v širším smyslu skupiny přátel, kteří spolu sdílejí volný čas a vzájemně si pomáhají. Film tak konvenuje vnímání dvacátníků či třicátníků, kteří se sami ocitli v pozici, kdy se žení či mají děti, ale současně by ještě rádi užívali zábavy s kamarády a kamarádkami. Příběh pak sleduje snahu hrdinů jejich rodinu utužit a zkompletovat, když se ukáže, že přítelkyně hlavního hrdiny, která zdánlivě zemřela ve čtvrtém díle, ve skutečnosti přežila. Jenže si nic z předchozího života nepamatuje a nyní spolupracuje s megalomanským kriminálníkem a jeho profesionálně odosobněným týmem.

Koncepčně lze nový snímek shrnout pod heslo „ještě větší podívaná“, což jednak znamená opulentnější a nadreálnější akční sekvence i více zahraničních lokací (konkrétně Kanárské ostrovy, Moskva, Londýn a Španělsko). S myšlenkou, že více znamená lépe, se také přistupuje k hlavní atrakci série, hereckému obsazení. Vedle návratu Michelle Rodriguez, jímž se zkompletoval rodinný tým hrdinů, tvůrci utužili pospolitost série tím, že do epizodních rolí angažovali všemožné vedlejší představitele z předchozích snímků. Současně také navázali na myšlenku obohacování série o typově výrazné, či přímo ikonické představitele, započatou v pátém díle. Tentokrát to ovšem eskalovalo do rozměrů castingového plánu konkurujícího Stalloneově sérii Expendables: Postradatelní. Klíčových vedlejších rolí se tak zhostily vycházející hvězdy akčního filmu jako bývalá MMA bojovnice Gina Carano, která si filmový debut odbyla v na míru ušitém Zkratu od Stevena Soderbergha, či Joe Taslim z hyperkinetické indonéské řezanice Zátah. Soudě podle závěrečného teaseru na příští díl bude série v hamounění představitelů, kteří se u diváků zapsali rolemi v akčních či automobilových filmech, pokračovat i v blízké budoucnosti. Bobtnající herecký ansámbl nicméně přináší vedle očividné divácké atraktivity i jistá úskalí. Vyprávění šestého dílu místy zapadává do soapoperového močálu, kde je dramaturgie podřízená potřebě dávat v pravidelných intervalech prostor každé z přítomných postav. Zřejmě si toho ale byli vědomi i sami tvůrci, když se dvou figur z ústředního týmu ve finále zbavili. Na druhou stranu mají již několikrát ozkoušeno, že v případě neodbytného diváckého zájmu je mohou kdykoli resuscitovat.

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Verhoeven

88 / červenec 2013
Více