Zbláznil se celý svět, nebo jenom my?, ptá se festival Kino na hranici

15. 4. 2022

Česká spisovatelka Radka Denemarková, rabín Karol Sidon, slovenský prozaik Pavol Rankov, slovenský novinář a esejista Martin M. Šimečka, ale také polský reportér Wojciech Jagielski nebo zástupci běloruského PEN klubu, kteří se uchýlili do Polska kvůli pronásledování ve své zemi – to je jen výběr ze seznamu literátů, kteří se představí na letošním ročníku filmového festivalu Kino na granicy / Kino na hranici v sekci Literatura na hranici. Několikadenní cyklus besed a debat doprovází těšínskou filmovou přehlídku už pátým rokem.

Součástí programu je i Literární Hyde Park – série diskusí o nových českých, polských a slovenských knihách, jež stojí za pozornost, nebo cyklus Poezie v pravé poledne, který nabídne několik besed nad novými básnickými sbírkami. Filmový festival začíná 29. dubna.

Program

30. dubna

První den literárního programu bude patřit současné středoevropské poezii. V debatě nazvané Sousedé bude Českou republiku zastupovat básnířka a překladatelka Marie Iljašenko (v Kyjevě narozená dcera Ukrajince a Češky s polskými kořeny), Polsko bude reprezentovat básník a publicista Antoni Pawlak, Slovensko básnířka a kulturní činitelka Katarína Kucbelová a Bělorusko Andrej Chadanovič, básník a překladatel mj. díla Adama Mickiewicze, Czesława Miłosze a Zbigniewa Herberta.

1. května


Druhý den festivalového programu Literatury na hranici dostanou slovo reportéři. V debatě nazvané Divoký východ? Divoká válka? budou mimo jiné o válce na Ukrajině debatovat Miroslav Karas, český novinář a bývalý zpravodaj České televize v Polsku a Rusku, Wojciech Jagielski, polský novinář, a Tomáš Forró, slovenský reportér a autor knihy Donbas – reportáž z ukrajinského konfliktu.

2. května

„Zbláznil se celý svět, nebo jenom my?“ bude otázka třetího dne, který bude patřit esejistům. Mezi hosty budou: česká spisovatelka, překladatelka a publicistka Radka Denemarková, polský básník a překladatel Zbigniew Machej, slovenský spisovatel, novinář a nakladatel Martin M. Šimečka a básnířka, překladatelka a předsedkyně běloruského PEN klubu Taciana Niadbaj.

3. května

Literaturu na hranici uzavře diskuse o cizosti ve středoevropské literatuře, kultuře a společnosti. Hosty debaty s názvem Cizinec v našem domě budou český spisovatel, dramatik a vrchní zemský rabín Karol Sidon, slovenský prozaik a nositel Středoevropské literární ceny Angelus Pavol Rankov, slovenská publicistka a pořadatelka Středoevropského fóra Marta Šimečková a polský novinář, někdejší ředitel Institutu knihy Grzegorz Gauden.

Zpět

Sdílet článek